AGILITY

Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Tupu Kostiainen

partis.agility(at)gmail.com

Suomen Partacolliet ry on Suomen Agilityliiton jäsen.

agility_kuva1.jpg

AGILITY

Agility on koirien esteratakilpailu, joka kehitettiin alun perin näytöslajiksi esteratsastuksen pohjalta Englannissa 1970-luvulla. Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto, joka sopii kaiken ikäisille ihmisille. Laji on erinomaista liikuntaa niin koiralle kuin ohjaajallekin ja parantaa molempien juoksukuntoa, kehonhallintaa ja ketteryyttä.

 

Agilityssa ihmisen ohjaama koira suorittaa tuomarin suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Ohjaaja ohjaa liikkumalla, kehonsa liikkein ja ääntään käyttäen koiraa suorittamaan radalla olevat esteet. Parhaimmillaan agilitysuoritus on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Suomessa agilitya on harrastettu vuodesta 1986 lähtien. Agilityssä voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

 

Kilpailuissa ratatyyppejä on kaksi erilaista: hyppyrata (ei kontaktiesteitä) ja agilityrata. Esteitä radalla on 15–22. Kilpailuissa koirat jaetaan viiteen kokoluokkaan säkäkorkeuden perusteella. Partacollieita kisaa sekä pikkumaksi- (sL) että maksi (L)-luokassa. Tasoluokkia kilpailuissa on kolme ja kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta. Koira nousee seuraavaan tasoluokkaan saatuaan 3 LUVA-tulosta ko. tasoluokasta (luokanvaihtoon oikeuttava tulos, joista väh. 2 agilityradalta). 3-luokassa kerätään LUVA-tulosten sijaan SERT-tuloksia. Valioituakseen koiralta vaaditaan 3 SERT-tulosta niin agilityradalta (FI AVA) kuin hyppyradalta (FI AVA-H) sekä näyttelystä vähintään laatuarvostelu H yli 15kk iässä.

 

Partis soveltuu erinomaisesti agilityyn. Laji on vuosien mittaan kehittynyt huipputason kilpaurheiluksi ja samalla rotukirjo arvokisoissa on kaventunut. Näin ollen myös partacolliet ovat nykyään yksi vähemmän edustetuista roduista niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin arvokisoissa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös partacollien kanssa voisi kilpailla tavoitteellisesti.

 

Partikset ovat vilkkaita, työskentelynhaluisia ja ketteriä paimenkoiria, joita on helppo motivoida ja kouluttaa vauhdikkaaseen lajiin.  Myös malttia ja keskittymistä pitää opettaa, koska sitäkin agilityssä tarvitaan. Oikea ja motivoiva palkkaus on ehdottoman tärkeää agilityssä. Koiralla pitää olla tosi hauskaa ja sen tulee olla innostunut agilityssä. Partikset tykkää hyvistä herkuista ja useimmat myös leluista treenipalkkana. Kisoissa saa palkata vasta kehän ulkopuolella.

 

Agilitya voi harrastaa jo lähes joka kolkassa. Ympäri Suomen löytyy seuroja, jotka järjestävät kursseja ja viikkoharjoituksia. Lisäksi löytyy kasvavassa määrin myös yksityisiä toimijoita, jotka järjestävät agilitykoulutusta.

 

Teksti: Nana Naulapää, päivittänyt Tupu Kostiainen

 

Agilityn SM-kisoihin pyritään saamaan edustusjoukkueet yhdistyksestämme. Ilmoittaudu joukkueisiin sähköpostilla partis.agility (at) gmail.com

agility_kuva2.jpg