top of page

AGILITY

Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Tupu Kostiainen

partis.agility(at)gmail.com

Suomen Partacolliet ry on Suomen Agilityliiton jäsen.

agility_kuva1.jpg

AGILITY

Agility on koirien esteratakilpailu, joka kehitettiin alun perin näytöslajiksi esteratsastuksen pohjalta Englannissa 1970-luvulla. Suomessa agilityä on harrastettu vuodesta 1986 lähtien. Parhaimmillaan se on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajin vauhdikkuus ja esteiden suorittaminen onkin monen koiran mieleen.

 

Vuoden 2023 alusta agilityperheeseen tuli 5 eri lajimuotoa, joita ovat agility (jäljempänä perusrata), hyppy, gamblers, snooker ja hoopers.

 

Perusradalla koiran tulee suorittaa erilaisia hyppyesteitä, tunneleita, pujottelu (12 keppiä) sekä kontaktiesteitä (A-este, puomi ja keinu). Hyppyradalla käytetään samoja esteitä kuin perusradallakin, mutta kontaktiesteitä ei ole lainkaan. Gamblersissa ja snookerissa suoritettavia esteitä ovat erilaisten hyppyjen, kontaktiesteiden ja tunneleiden lisäksi 6 kepin games-pujottelu tai 12 kepin pujottelu. Hoopersissa on suoritettavina esteinä hoopeja, hoopers-tunneli, tynnyri ja veräjä.

 

Agilityssä ihmisen ohjaama koira suorittaa tuomarin suunnitteleman esteradan virheettömästi ja mahdollisimman nopeasti. Koiraa ohjataan liikkumalla, kehon liikkein ja ääntä käyttäen suorittamaan radalla olevat esteet. Hoopersissa sen sijaan koiraa ohjataan ohjausalueelta.

 

Tasoluokkia on kolme ja kilpaileminen aloitetaan 1-luokasta. Koiralla on oikeus kilpailla seuraavassa tasoluokassa saatuaan vähintään 3 LUVA-tulosta (luokan vaihtoon oikeuttava tulos). Agilityssäkin koira voi saavuttaa jokaisesta tasoluokasta meriitin, joka on vastaava kuin muissa lajeissa saavutettava koulutustunnus. Jokaisesta lajimuodosta saa oman meriitin, kunhan siihen tarvittavat tulokset on saavutettu. Meriiteissä ei ole näyttelytulosvaatimusta. Valioituakseen koiralta vaaditaan 3 SERT-tulosta eri tuomareilta sekä näyttelyistä vähintään laatuarvostelu H yli 15 kk iässä.

 

Koirat kilpailevat eri kokoluokissa, koiran kokoluokka määritetään virallisella säkämittauksella. Säkämittauksia pidetään kilpailujen yhteydessä sekä ajoittain järjestetään myös erillisiä mittaustilaisuuksia. Partiksia kisaa kansallisissa kisoissa sekä pikkumaksi (sL)- että maksi (L)-luokassa. Hoopersissa on omat kokoluokat, joko pienet (alle 43 cm) tai avoin (säkäkorkeudella ei ole väliä).

 

Perusrata ja hyppyrata koostuu kaikissa tasoluokissa 18–22 esteestä, hoopersissa esteitä on 10–24 (esteiden määrä nousee tasoluokittain), jotka suoritetaan tuomarin määrittämässä numerojärjestyksessä. Näissä kolmessa lajimuodossa merkitsevä tulos on 0,00 eli koirakko suoriutuu radasta ilman suoritusvirheitä ja maaliin päästessään alittaa radalle määritetyn ajan.

 

Gamblersissa ja snookerissa suoritus muodostuu alku- ja loppuosuudesta, joista koirakko yrittää kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Alkuosuus molemmissa lajeissa on vapaavalintainen ja pisteitä saa esteiden virheettömästä suorittamisesta. Loppuosuus gamblersissa muodostuu tuomarin ennalta suunnittelemasta gamble-kuviosta, snookerin loppuosuudessa suoritetaan vapaavalintaiset esteet pisteiden mukaisessa järjestyksessä. Muista lajimuodoista poiketen Games-lajeissa pyritäänkin saamaan mahdollisimman paljon pisteitä.

 

Partis soveltuu erinomaisesti agilityyn. Ne ovat vilkkaita, työskentelynhaluisia ja ketteriä paimenkoiria, joita on helppo motivoida ja kouluttaa vauhdikkaaseen lajiin. Oikea ja motivoiva palkkaus on ehdottoman tärkeää agilityssä. Koiralla pitää olla tosi hauskaa ja sen tulee olla innostunut agilityssä. Partikset yleensä tykkää hyvistä herkuista ja useimmat myös leluista treenipalkkana, mutta kisoissa koiran saa palkata vasta kehän ulkopuolella.

 

Agility on suosittu koiraharrastuslaji ympäri maailmaa. Kaikkialla Suomessakin on seuroja, jotka järjestävät kursseja ja viikkoharjoituksia. Lisäksi löytyy myös yksityisiä toimijoita, jotka järjestävät agilitykoulutusta.

 

Teksti: Tupu Kostiainen

 

Agilityn SM-kisoihin pyritään saamaan edustusjoukkueet yhdistyksestämme. Ilmoittaudu joukkueisiin sähköpostilla partis.agility (at) gmail.com

agility_kuva2.jpg
bottom of page