top of page

PENTUVÄLITYS

 

Suomen Partacolliet ry:n pentuvälitys välittää jäsentensä pentueita, joiden vanhemmat täyttävät jalostusohjesäännön vaatimukset.

 

Sivulta löytyy ohjeita partista tai mitä tahansa koiraa harkitsevalle.

 

Kaikissa kysymyksissä sinua auttaa pentuvälittäjä, olitpa sitten kasvattaja tai harkitsen pennun hankintaa.

 

Pentuvälittäjä

Piia Oksanen

partis.pentuvalitys (at) gmail.com

p. 046 8476745

Pentua harkitsevalle

 

Minulleko Partacollie?

Muistio koiraa harkitsevalle

Miksi rekisteröity pentu?

Mitä on pentutehtailu?

 

Klikkaa ja lue lisää

 

SYNTYNEET PENTUEET

 

*****


ODOTETAAN SYNTYVÄKSI​ 

******
 





 

Uutta kotia etsii

Täällä ilmoitamme aikuisista uutta kotia etsivistä partacollieista. Tällä palstalle otamme kaikki partacolliet, myös ei-jäsenten partikset voivat täällä etsiä uutta kotia. Ilmoituksesta emme veloita mitää. Lisätiedot pentuvälittäjältä. 

*****

Uutta kotia etsii reipas ja aktiivinen, kolme vuotias steriloitu narttu. 
Lisätiedot: hkkinenmarianne@gmail.com

*****

MINULLEKO PARTACOLLIE?

 

Muista, että koskaan et voi kerätä liikaa tietoa tai harkita liian pitkään koiran hankintaa. Koirasta tulee perheenjäsenesi ja ystäväsi 10-15 vuodeksi. Yhteinen elämänne sujuu hyvin, kunhan rodun ja pennun valintaan kiinnitetään riittävästi huomiota.

 

Partacollien omistajaksi sopii kärsivällinen, huumorintajuinen ja ulkoilusta pitävä ihminen, jolla on mahdollisuus käyttää päivittäin useita tunteja koiransa kanssa puuhaamiseen ja sen hoitamiseen. Partis on parhaimmillaan lenkkikaverina tai harrastuskoirana tokossa, agilityssa tai pk-lajeissa. Vahtikoiraksi tai pelkästään lasten leikkikoiraksi partis ei sovi. Lasten kanssa partis kyllä viihtyy, mutta perheen aikuisilla tulee ehdottomasti olla päävastuu koiran hoidossa. Vaikka partis onkin mielellään ulkona, siitä ei myöskään ole piha- tai tarhakoiraksi. Partis haluaa olla siellä, missä sen laumakin on.

 

Pidä pää kylmänä! Partispennut ovat hurmaavia. Silti ei kannata suin päin ostaa ensimmäistä suloista pentua vaan tutustua rauhassa kasvattajiin ja aikuisiin koiriin. Keskustelemalla useiden partiskasvattajien ja -omistajien kanssa saat paremman kokonaiskuvan rodusta ja näet erityyppisiä partacollieita. Aikuisia koiria pääset katsomaan esimerkiksi koiranäyttelyissä. Voit myös ottaa yhteyttä paikkakuntasi alaosaston yhteyshenkilöön tai tulla katsomaan yhdistyksen tapahtumia, jolloin voit nähdä paljon partiksia kerralla. Kotia etsivistä pennuista kertoo pentuvälitys.

 

Kasvattajien kanssa keskustellessa kysy rohkeasti kaikki typeriltäkin tuntuvat kysymykset. Valitse kasvattaja, jonka kanssa tulet hyvin toimeen. Kasvattajat haluavat myöhemminkin kuulla kasvattiensa kuulumisia, ja tämän vuoksi on tärkeää että myös henkilökemiat toimivat.

 

Älä loukkaannu, jos kasvattaja kyselee tarkasti sinusta, perheestäsi ja taustastasi. Hän haluaa vain varmistaa, että pentu saa parhaan mahdollisen kodin. Jos kasvattajaa ei lainkaan kiinnosta, millaiseen kotiin koira on menossa, hän ei luultavasti välitä koiriensa hyvinvoinnista.

 

Ota selvää pentueen vanhemmista, ennen kaikkea emän ja isän terveydestä ja luonteesta. Näyttelysaavutukset eivät periydy pennuille, tärkeää on vanhempien terveys ja luonne. Mikäli kyseisillä koirilla on jo ennestään jälkeläisiä, pyri ottamaan selvää niistä. Tiedot löytyvät varmimmin vuosikirjoista, mutta koiranomistajilta kannattaa myös kysellä. Älä suotta ujostele, useimmat puhuvat mielellään koiristaan ja niiden edesottamuksista.

 

Käy katsomassa pentuja. Koskaan ei pidä ostaa koiraa pelkän puhelinsoiton perusteella. Kun käyt katsomassa pentuja, tarkkaile niitä. Pentueessa on usein erotettavissa eri luonteisia yksilötä. "Kiltin" ihmisen ei ehkä kannata ottaa pentueen raisuinta ja dominoivinta yksilöä. Pentueen emään kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, sillä emo antaa omalla käyttäytymisellään mallia pennuille.

 

Pentujen tulisi olla hereillä ollessaan virkeitä, leikkisiä sekä uteliaita. Pentujen tulisi myös olla puhtaita ja hyvinvoivan näköisiä. Mikäli et pysty omasta mielestäsi itse arvioimaan pentuja, kannattaa ottaa mukaan joku kokeneempi koiraihminen.

 

Pennun hinta on nykyään täysin kasvattajan itse päätettävissä. EU-jäsenyytemme myötä eivät rotuyhdistykset voi enää määritellä pennuille suositushintoja, sillä ne katsotaan kartelleiksi. Kasvattajilta kannattaa kysyä miksi tietty pentu on tietyn hintainen, ja kasvattajan pitää pystyä perustelemaan hinnoittelunsa.

 

Ostaessasi sitten sen ikioman partiksen, kun olet mieleisesi löytänyt, muista nämä

 

  • Sopimus koiran kaupasta tulee tehdä Kennelliiton lomakkeella, kuten myös osamaksusopimus.

  • Sinun tulee saada koiran rekisteritodistus välittömästi kun kauppahinta on suoritettu.

  • Kasvattajan tulee antaa kirjalliset pennunhoito- ja ruokintaohjeet.

  • Pidä yhteyttä kasvattajaan, sillä useimmat kasvattajat haluavat kuulla kasvattiensa kuulumisia. 

 

minulleko

PIENI MUISTIO KOIRAA HARKITSEVALLE

 

Suomen Partacolliet ry:n pentuvälitys palvelee veloituksetta jäseneksi liittyneitä kasvattajia ja kaikkia partiksen hankinnasta kiinnostuneita. Välitykseen hyväksytään vain ne pentueet, joiden vanhemmat täyttävät rotujärjestön jalostusohjesäännön vähimmäisvaatimukset:

 

  • Molemmilla vanhemmilla on näyttelystä vähintään 2 EH- tai 1. palkintoa eri tuomareilta.

  • Yhdistelmä täyttää SKL:n rekisteröintiehdot PEVISAn osalta. Voimassa oleva PEVISA (31.12.07) vaatii, että molemmat vanhemmat on kyynär- ja lonkkakuvattu, ja lonkkadysplasian aste on enintään C. PEVISA-määräykset tulee täyttyä ennen astutusta.

  • Suositellaan, että vanhempien silmät on tutkittu perinnöllisten silmäsairauksien varalta.

  • Suositellaan, että jalostukseen käytettävä koira olisi luonnetestattu.

 

Ennen pennun valintaa kannattaa hankkia mahdollisimman paljon tietoa rodusta ja koiranhoidosta. Rotujärjestöön kannattaa liittyä hyvissä ajoin, sillä jäsenlehdessä on runsaasti tuoretta tietoa rodusta ja mahdollisesti myös pentueiden vanhemmista. Pentuvälittäjät eivät saa kertoa mielipiteitään tarjolla olevista pentueista.

 

Pennun valinta

 

Ota yhteys kasvattajaan heti löydettyäsi kiinnostavan pentueen, sillä usein pennut varataan jo ennen luovutusikää. Varaudu vastaamaan moniin perhettä ja sen elämäntilannetta koskeviin kysymyksiin. Niiden avulla kasvattaja pyrkii varmistamaan ostajaehdokkaan kyvyn huolehtia pennusta. Mieti myös itse valmiiksi kysymyksiä mm. pentujen vanhemmista ja pentueen hoidosta. Pennun valintaa ei kannata tehdä kevein perustein ja aina toivottu pentu ei löydy ensimmäisellä yrityksellä.

 

Pennun valinta helpottuu, jos etukäteen selvittää itselleen millaisia ominaisuuksia koirallaan toivoo olevan. Vaikka tarkoituksena ei olisi etsiä näyttely- tai harrastuskoiraa, kannattaa eri vaihtoehtoihin tutustua huolella. Tarjolla on ominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan erilaisia pentuja.

 

Koiriin ja kasvattajiin voi tutustua mm. näyttelyissä ja kokeissa, joissa rodusta saa parhaimmillaan monipuolisen kuvan. Jos vaadit koiraltasi jotain tiettyä ominaisuutta, kannattaa varautua odottamaan sopivaa pentua jonkin aikaa. Kukaan ei kuitenkaan pysty varmuudella sanomaan millainen aikuinen pennusta kehittyy. Siitä ei välttämättä tule aivan sellaista kuin toivoit, mutta sillä on oikeus onnelliseen elämään juuri sellaisena kuin se on.

Myös omistaja pystyy jossain määrin vaikuttamaan pennun ominaisuuksien kehittymiseen.

 

Seuraavaksi kannattaa kiinnittää huomio kasvattajaan ja tutustua eri vaihtoehtoihin ennen lopullista valintaa. Vastuuntuntoinen kasvattaja tuntee rodun, asettaa kasvatustyölleen korkeat tavoitteet ja pyrkii tekemään jalostustyötä mahdollisimman hyvillä koirilla. Vastuuntuntoiset kasvattajat eivät kuitenkaan helpolla myy koiriaan, vaan haluavat koiran saavan parhaan mahdollisen kodin. Heille koirien tulevaisuus on tärkeää ja toisinaan he haluavat tiettyjen kasvattiensa osallistuvan näyttelyihin ja/tai kokeisiin. Ole siis rehellinen, jos haluat koiran ainoastaan perheen lemmikiksi. Myös hyvissä pentueissa on yksilöitä, joista ei koskaan tule näyttelytähtiä, mutta ovat muuten erinomaisia lemmikkejä.

 

Kasvattaja voi velvoittaa omistajat tutkituttamaan koiran perinnöllisten sairauksien varalta. Tutkimuksiin kannattaa kustannuksista huolimatta suhtautua myönteisesti, sillä on hyvä tietää koiran terveydentila. Terveystutkimusten avulla myös kasvattaja ja muut rotua harrastavat saavat tärkeää tietoa perinnöllisiksi luokiteltujen sairauksien yleisyydestä rodussa. Kasvattajalla on myös mahdollisuus liittää pennunostaja edullisemmin Suomen Partacolliet ry:n jäseneksi.

 

Tarkista, että pentusi kasvattaja on allekirjoittanut Suomen Kenneliiton kasvattajasitoumuksen ja noudattaa sitä kenneltoiminnassaan, sekä tutustu Suomen partacolliet ry:n laatimaan jalostusohjesääntöön .Koiran kauppaa tehdessäsi tai sijoituskoiraa ottaessasi huolehdi siitä että kauppa/sijoitussopimus tehdään Suomen Kennelliiton lomakkeilla.

bottom of page