top of page

Vuonna 1963 Messukeskuksen näyttelyssä vasemmalta oikealle Hopearannan Amor, Ali, Hopearannan Happy ja Anu.

Ambassador Of Bothkennar

PARTACOLLIEN HISTORIAA

 

Partacollien syntyperä ja varhaishistoria ovat hämärän peitossa, mutta arvailuja suuntaan ja toiseen on esitetty. Joidenkin lähteiden mukaan rotu olisi alun perin saapunut Skotlantiin puolalaisten kauppiaiden mukana, ja että rotu täten polveutuisi PON (Polski Owzarek Nizinny) -rodusta. Toiset lähteet väittävät, että partis polveutuisi vanhaenglanninlammaskoirasta eli bobtailista.

 

Kuitenkin Majuri James G. Logan, joka on tarkkaan tutkinut partiksen hämärää alkuhistoriaa, on sitä mieltä että partis on vain aikojen saatossa syntynyt ikään kuin itsestään. Varmaa kuitenkin on, että tällaisia pitkäkarvaisia paimenkoiria mainitaan toistuvasti eri lähteissä. Nimet ovat vaihdelleet ylämaan colliesta partaiseen lammaskoiraan, mutta ulkonäöllisesti koirat ovat olleet samankaltaisia.

 

Toisen maailmansodan aikana rotu oli hävitä kokonaan, kunnes rouva G. O. Willison kiinnostui rodusta ja alkoi päämäärätietoisen kasvatustyön kennelnimellä Bothkennar. Nykyinen rotu onkin lähtöisin vain kuudesta nimellä tunnetusta koirasta ja sen jälkeen 15 nimetystä kantakoirasta. Ensimmäinen Englannin Kennel Clubin rekisteröimä pentue syntyi 1950 ja ajan saatossa rodusta kehittyi hyvin suosittu Britanniassa. Nykypartikset polveutuvat kaikki noista Bothkennar-koirista, ja niinpä kaikki koiramme ovat jonkun mutkan kautta kaukaista sukua keskenään.

 

Suomeen rotu saapui 1950-luvun lopulla, kun rotu oli hyväksytty virallisesti Englannissa. Tästä lähti liikkeelle partiksen elämä Suomessa, ja rotu yleistyi vähitellen. Rotua harrastava yhdistys on perustettu vuonna 1971 ja tänä päivänä rotujärjestössä on jäseniä noin 350. (Jäsenluku vuonna 2013.)

 

Partacollien rekisteröinnissä huippuvuodet sijoittuvat 1990-luvun alkuun, jolloin rekisteröitiin noin 300 koiraa vuositasolla, mutta keskimääräinen vuosi- rekisteröintimäärä on viime vuosina jäänyt alle 100 yksilön.

 

Ennen FCI:n roturyhmäjakoa partacollie miellettiin enimmäkseen seurakoiraksi, jollaiseksi se myös sopii erittäin ystävällisen ja sosiaalisen luonteensa vuoksi. Toiminnallisena koirana partis on kuitenkin monipuolinen harrastuskoira. Partacollieita on nähty Suomen agilityn edustusjoukkueessa ja rodusta löytyy tottelevaisuusvalioita, muutamia palveluskoirakokeissa tuloksen saavuttaneita koiria, pelastuskoiraharrastajia, koiratanssiharrastajia ja uusimpana lajina rallytokoharrastajia. Myös rodun alkuperäinen käyttötarkoitus, paimennus on saanut viimeisten vuosien aikana runsaasti aktiivisia harrastajia mukaansa. Kaikkien näiden toiminnallisten harrasteiden lisäksi partacollie on suosittu näyttelykoirarotu.

 

bottom of page