top of page

KAVERIKOIRATOIMINTA

kaverikoira_kuva1.JPG

KAVERIKOIRATOIMINTA

Mitä Kaverikoiratoiminta on? Se on pyyteetöntä vapaaehtoistoimintaa, jolla pyritään tuottamaan iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta oman koiran pitoon. Kaverikoirat vierailevat palvelukodeissa vanhusten ja kehitysvammaisten luona, päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Suomeen Kaverikoiratoiminta on tullut USA:sta v. 2001. Kaverikoiranimike on Kennelliiton rekisteröimä tuotemerkki, jota saavat käyttää vain Kennelliiton ryhmissä toimivat koirakot.

 

Mitä Kaverikoiralta vaaditaan?

Kaverikoiraksi käy tavallinen kotikoira, vähintään 2 v, terve, rokotettu, hyvin hoidettu, ihmisistä kiinnostunut, muiden koirien kanssa toimeentuleva. Koirien tulee olla rekisteröityjä Kennelliittoon (rotukoirarekisteri tai FIX-rekisteri). Uusille koirille suoritetaan arviointi, soveltuvatko ne toimintaan. Pelkäävätkö apuvälineitä, äänekästä keskustelua ym. sekä arvioidaan koirien suhtautumista toisiin koiriin. Arviointi suoritetaan koko maassa samojen ohjeiden mukaan.

 

Mitä ohjaajalta vaaditaan?

Ohjaajan pitää olla vähintään 18 v., valmis sitoutumaan toimintaan eli on aikaa vierailuille. Halu tehdä pyyteetöntä, palkatonta vapaaehtoistoimintaa, ilahduttaa kanssaihmisiä. Kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, on luotettava, vastuuntuntoinen, toimii ryhmässä ja ohjaajat ovat vaitiolovelvollisia. Ohjaaja perehdytetään Kennelliiton ohjeiden mukaan. Ohjaajien tulee olla Kennelliiton jäseniä.

 

Uusi ohjaaja käy ensin 2–3 kertaa ilman koiraa tutustumassa toimintaan, sitten 2–3 kertaa koiran ja ns. peesarin kanssa, joka tarvittaessa neuvoo ja ohjaa uutta koirakkoa. Peesari on joku ryhmän kokeneista ohjaajista. Sen jälkeen koirakko lähtee muiden mukaan vierailuille. Kun koira on tehnyt 6 vierailua, hän saa oranssin huivin kaulaan, työasuksi.

 

Kennelliitto palkitsee 10 vierailua tehneen koiran mitalilla ja kunniakirjalla, jossakin oman alueen näyttelyssä. Kaverikoirina palkittuja partiksia ovat mm. Lysti (2005), Samu ja Tatu (2008) sekä Ossi ja Tahti (2015).

 

Kennelliitto järjestää vuosittain eri puolilla Suomea erilaisia koulutus- ja seminaaripäiviä kaverikoiraohjaajille. Tilaisuudet itsessään ovat aina maksuttomia, mutta matkat ja majoitus kustannetaan itse. Kaverikoiraohjaajat saavat myös oman nimikyltin sekä tiedon pätevyydestä omakoira-mobiilisovellukseen, jolla pääsee mm. näyttelyihin sisään.

 

Teksti: Marjatta Veijalainen

 

Lisää tietoa kaverikoiratoiminnasta https://www.kennelliitto.fi/koirat/kaverikoirat

kaverikoira_kuva2.JPG
bottom of page