top of page

Yhdistys järjestää vuosittain rodun erikoisnäyttelyn, joka on usein ollut osallistujamäärältään yhdistyksen suurin  tapahtuma.

 

Koiranäyttelyt ovat parhaimmillaan mukava koko perheen harrastus. Koiranäyttelyyn saa osallistua kaikki rekisteröidyt koirat, joilla on rokotukset kunnossa. Pennuille järjestetään erikseen pentunäyttelyitä, joissa on pennuille 5-7 kk ja 7-9 kk luokat. Nämä näyttelyt ovat epävirallisia mutta tuomareina toimii oikeat ulkomuototuomarit. Virallisissa näyttelyissä on myös pentuluokka, mutta vain 7-9 kk ikäisille pennuille. Rodun erikoisnäyttelyssä, kuten partacollieiden omassa erikoisnäyttelyssä, saadaan järjestää myös pikkupentuluokka 5-7 kk sekä muita epävirallisia luokkia, kuten parikilpailu ja jälkeläisluokat.

 

Varsinaiset viralliset näyttelyikäluokat alkavat junioriluokasta, joka on tarkoitettu yli 9 kk ikäisille koirille. Koiranäyttelyssä ulkomuototuomari, joka on koulutettu arvostelemaan kyseisen rodun ulkomuotoa ja rakennetta, antaa kirjallisen arvostelun koirasta verrattuna viralliseen rotumääritelmään ja toteaa myös kuinka se käyttäytyy näyttelytilanteessa. Koiranäyttelyssä annetaan erinomainen, erittäin hyvä, hyvä, tyydyttävä tai hylkäävä laatupalkinto koirasta. Lisäksi voidaan antaa EVA (ei voida arvostella) jos koiralla on jokin hetkellinen vika/ominaisuus, jonka takia koiraa ei voida kokonaan arvostella.

 

Erinomaisen saaneet koirat voivat saada lisäksi SA:n eli sertifikaatin arvoisen palkinnon. Kaikki SA:n saaneet koirat kilpaileva paras uros ja paras narttu kilpailussa ja näistä paras ei muotovalio koira saa sertifikaatin. Voittanut uros ja narttu kilpailevat vielä vastakkain rodun paras eli ROP-kilpailussa. Toiseksi jäänyt koira on vastakkaisen sukupuolen paras eli VSP. Partacollie tarvitsee kolme sertifikaattia, joista yksi tulee olla saatu yli kaksivuotiaana, tullakseen Suomen muotovalioksi. Yli yhdeksän kuukauden ikäinen, mutta alle kaksivuotias partis voi ottaa sertifikaatteja vastaan vaikka kuinka monta, mutta tällöin vain yhden yli kaksi vuotiaana. Valioituakseen partacollien tulee siis olla kaksi vuotias ja sillä tulee olla kolme sertifikaattia kolmelta eri tuomarilta. Partacollie ei tarvitse mitään käyttötulosta tai luonnetestiä valioituakseen.

 

Koiranäyttelyyn partacollie tulee harjata huolellisesti ja pestä sen jalat ja turpa. Mahdollisesti myös pestään valkoinen kaulus, urokselta vatsanalus ja hännänalus. Kokonaan koiraa ei tarvitse pestä ellei se ole erityisen likainen. Näyttelyä varten tulee harjoitella paikallaan seisomista, hampaiden katsomista ja että koira osaa ravata nätisti ohjaajan vasemmalla puolella. Partacollie esiintyy näyttelykehässä aina iloisesti ja joskus nähdään myös korkeita pomppuloikkia. Iloinen partis ei ole mikään robottimainen esiintyjä, mutta hyvät kehätavat on syytä opettaa myös tälle ilopillerille.

 

 

Teksti: Nina Janger, partacollie kasvattaja ja ulkomuototuomari

KOIRANÄYTTELYT

bottom of page