Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Jaana Rakkola

Oravakuja 1 C 13

04130 Sipoo

jaana.rakkola@gmail.com

TULEVIA TAPAHTUMIA

Paimennus viikonloppu 15.-17.10.2021

Paimennusharjoitukset pe 15.10.2021 klo 9 Woollandiassa Somerolla. Opettajana toimii Tuija Vahlroos. Hinnat  30 e jäsen / 40 e  ei-jäsen.  Koira lampailla 2 X päivän aikana. Harjoittelemaan mahtuu max 16 koirakkoa. Tarvittaessa ryhmä jaetaan kahtia. Paikalle voi tulla aivan aloittelijoita tai edistyneempiä koirakoita. Jokainen harjoittelee oman tasonsa mukaan.

Ilmoittautuminen osoitteeseen partispaimennus@gmail.com  alkaen 1.8. – 12.8.2021 mennessä. Maksutiedot saat ilmoittauduttuasi.

Hyvä tilaisuus harjoitella viikonlopun kilpailuja varten!

Partisten paimennusmestaruuskilpailut pidetään  la 16.10.2021 Woollandiassa Somerolla. Tuomarina toimii Tuija Vahlroos.  Luokat alokasluokka, avoluokka (FCI:n  esikokeen suorittaneille  sekä  1. luokassa kilpailleille) ja mestaruusluokka (FCI:n 2. – 3.luokassa kilpailleille). Hinnat 30 e  jäsen /  40 e  ei-jäsen.  

Ilmoittautuminen koiran sen hetkisen kilpailuluokan perusteella osoitteeseen partispaimennus@gmail.com alkaen  1.8. – 12.8.2021  mennessä.  Mahdolliset koiran luokkanousut ylempään kisaluokkaan tarkistetaan 11.10. Maksutiedot saat ilmoittauduttuasi.

Tervetuloa sekä vanhat että aivan uudet koirakot kilpailemaan! Mestikset ovat oiva tapa harjoitella paimennuskilpailemista!

Suomen Partacollie Ry järjestää viralliset FCI:n paimennuskilpailut (esikoe  sekä  luokat  1.-3.) su 17.10.2021 Woollandiassa Somerolla. Tuomarina toimii Eija Kansanaho-Palonen (kennel  Jazz - partacolliet).

Ilmoittautuminen jäsenille ajalla 24.9. klo 8 – 26.9.2021 sekä ei-jäsenille 27.9. klo 8 - 30.9.2021 osoitteeseen partispaimennus@gmail.com. Hinnat 50 e jäsen / 70 e ei-jäsen. Kokeessa koiramäärää koskeva rajoitus tilan lammasmäärän mukaan. Etusija Suomen Partacolliet Ryn jäsenillä.

Tervetuloa näyttämään muiden rotujen paimentajille, mihin partikset on luotu!

Vietetään paimennushenkinen viikonloppu Partisten  50-juhlavuotena, toivottavasti tavataan runsain joukoin! Nähdään laitumen reunalla!

Terkuin, paimennusvastaava Jaana Rakkola

Paimennus on partacollien alkuperäinen käyttötarkoitus, se on syy rodun olemassaololle. Rekisteröimättömiä partacollieita työskentelee vieläkin jonkin verran Skotlannissa lammaspaimenina, mutta valitettavasti rekisteröityjen partisten työkäyttö ehti välillä lähes loppua.

 

Paimennuksen uusi tuleminen alkoi Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla, ja hiukan myöhemmin Ruotsissa. Ruotsissa on muutama SVak:in (Svenska Vallhundsklubben) kisoissa Godkänt Vallhund -tittelin saavuttanut partis, ja paimennusyhteisö on hyvin aktiivinen. Suomeen paimennus on rantautunut Ruotsista, mistä on myös käyty hakemassa oppia ja innoitusta.

 

Paimennus poikkeaa muista harrastelajeista siinä, että elottomien esteiden sijasta siinä ollaan tekemisissä elävien olentojen kanssa. Koska lampaat tai muut paimennettavat eläimet eivät ole

pyytäneet päästä mukaan, pitää harjoitusten aina tapahtua niiden ehdoilla.

 

Eläinten stressaaminen saati niiden vahingoittaminen on ehdottoman tuomittavaa. Paimennusharjoittelu tulisikin aina aloittaa asiantuntevan kouluttajan opastuksella ja rauhallisten, koiriin tottuneiden lampaiden kanssa. Omaehtoinen kokeilu innokkaan koiran ja naapurin koiriin tottumattomien lampaiden kanssa ei todennäköisesti tuota missään suhteessa hyvää tulosta.

Nykyään löytyykin useita paikkoja, joissa saa hyvää opetusta ja harjoitusta paimennukseen. Ilahduttavan suuri joukko partiksia käy harjoituksissa, tai ainakin pääsee kokeilemaan taipumuksiaan osaavassa opastuksessa.

 

Paimentaminen on hyvin haastava harrastus, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Mutta parhaimmillaan ihmisen ja koiran yhteistyö voi olla lähes taianomaista.

Paimennuksessa on voinut kisata Suomessa vuodesta 2012 alkaen, kun FCI:n Perinteinen paimennuskoe sai hyväksynnän Suomen Kennelliitolta.

 

Teksti: Eija Kansanaho

PAIMENNUS

Esikokeen / testin suorittaneet

Partacollieiden paimennustaipumustestin suorittaneet