Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Jaana Rakkola

Oravakuja 1 C 13

04130 Sipoo

jaana.rakkola@gmail.com

TULEVIA TAPAHTUMIA

Partisten paimennusmestikset 5.10.2019​.

Partacollieitten paimennuksen mestaruuskisat 5.10.2019 Somerolla, Woollandiassa.
Kisoissa on 3 luokkaa, alokas-, avoin- (FCI:n esikokeen suorittaneet ja 1-lk) sekä mestariluokka (2-3.lk). Ilmoittautumiset 1.9.2019 mennessä sekä lisätiedot jaana.rakkola@gmail.com. Osallistumismaksu Suomen Partacolliet ry jäsen 25 € ja ei-jäsen 40 €

FCI:n paimennuskisat 26.10.2019 Somero, Woollandia

Luokat: PAIM3, PAIM2, PAIM1
Huom! samana päivänä myös PAIM-E

Ylituomari: Anne Ojanen.

Ilmoittautumiset: 30.9.-26.10.2019

Varaa ensin paikka sähköpostilla:

PERTTI KELLOMÄKI
puh. 050 346 2167
partispaimennus@gmail.com

Koiramäärää koskeva rajoitus. Etusija partacollieilla.


Partacolliet 30.9.2019 alkaen (osallistumismaksu 60€), muut 7.10. alkaen. (70€). Tilille FI59 1519 3000 1766 16 NDEAFIHH, Viite 1892

Paimennus on partacollien alkuperäinen käyttötarkoitus, se on syy rodun olemassaololle. Rekisteröimättömiä partacollieita työskentelee vieläkin jonkin verran Skotlannissa lammaspaimenina, mutta valitettavasti rekisteröityjen partisten työkäyttö ehti välillä lähes loppua.

 

Paimennuksen uusi tuleminen alkoi Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla, ja hiukan myöhemmin Ruotsissa. Ruotsissa on muutama SVak:in (Svenska Vallhundsklubben) kisoissa Godkänt Vallhund -tittelin saavuttanut partis, ja paimennusyhteisö on hyvin aktiivinen. Suomeen paimennus on rantautunut Ruotsista, mistä on myös käyty hakemassa oppia ja innoitusta.

 

Paimennus poikkeaa muista harrastelajeista siinä, että elottomien esteiden sijasta siinä ollaan tekemisissä elävien olentojen kanssa. Koska lampaat tai muut paimennettavat eläimet eivät ole

pyytäneet päästä mukaan, pitää harjoitusten aina tapahtua niiden ehdoilla.

 

Eläinten stressaaminen saati niiden vahingoittaminen on ehdottoman tuomittavaa. Paimennusharjoittelu tulisikin aina aloittaa asiantuntevan kouluttajan opastuksella ja rauhallisten, koiriin tottuneiden lampaiden kanssa. Omaehtoinen kokeilu innokkaan koiran ja naapurin koiriin tottumattomien lampaiden kanssa ei todennäköisesti tuota missään suhteessa hyvää tulosta.

Nykyään löytyykin useita paikkoja, joissa saa hyvää opetusta ja harjoitusta paimennukseen. Ilahduttavan suuri joukko partiksia käy harjoituksissa, tai ainakin pääsee kokeilemaan taipumuksiaan osaavassa opastuksessa.

 

Paimentaminen on hyvin haastava harrastus, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Mutta parhaimmillaan ihmisen ja koiran yhteistyö voi olla lähes taianomaista.

Paimennuksessa on voinut kisata Suomessa vuodesta 2012 alkaen, kun FCI:n Perinteinen paimennuskoe sai hyväksynnän Suomen Kennelliitolta.

 

Teksti: Eija Kansanaho

PAIMENNUS

Esikokeen / testin suorittaneet

Partacollieiden paimennustaipumustestin suorittaneet

© 2015 Suomen Partacolliet ry

  • Facebook App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now