top of page

Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Jaana Rakkola

Oravakuja 1 C 13

04130 Sipoo

jaana.rakkola@gmail.com

TULEVIA TAPAHTUMIA

PAIMENNUSKISAVIIKONLOPPU 14.-15.10.2023

Suomen Partacollie Ry:n paimennusmestaruuskilpailut la 14.10. 2023 klo 9 alkaen pidetään Woollandiassa (Metsänojantie 52, Somero). Tuomarina toimii Tuija Vahlroos.

Luokat alokasluokka, avoluokka (FCI:n esikokeen suorittaneille sekä 1. luokassa kilpailleille) ja mestaruusluokka (FCI:n 2. – 3.luokassa kilpailleille). 

Hinta 35e / koirakko / jäsen.

Ilmoittautuminen koiran sen hetkisen kilpailuluokan perusteella osoitteeseen partispaimennus@gmail.co  alkaen 5.9. – 10.9.2023 mennessä. Mahdolliset koiran luokkanousut ylempään kisaluokkaan tarkistetaan 9.10. Maksutiedot saat ilmoittauduttuasi.

Tervetuloa sekä vanhat että aivan uudet koirakot kilpailemaan! Mestikset ovat oiva tapa harjoitella paimennuskilpailemista!

Sponsorina kisoissa toimii Robur. Perinteiseen tapaan kilpailijat toimivat talkoohengessä kisaradan rakentaen, mutta talkoilemaan saa ilmoittautua myös vaikkei kilpailekaan,

 

Suomen Partacollie Ry järjestää viralliset FCI:n paimennuskilpailut (esikoe sekä luokat 1.-3.) su 15.10.2023  Woollandiassa (Metsänojantie 52, Somero). Tuomarina toimii Nina Palmu.

Ilmoittautuminen jäsenille ajalla 26.9.23 klo 9 alkaen sekä ei-jäsenille 27.9.23 klo 9 alkaen osoitteeseen partispaimennus@gmail.com

Hinnat 65 e jäsen / 75 e ei-jäsen. Kokeessa koiramäärää koskeva rajoitus tilan lammasmäärän mukaan. Etusija Suomen Partacolliet Ryn jäsenillä.

Sponsorina kisoissa toimii Robur.

Tervetuloa näyttämään muiden rotujen paimentajille, mihin partikset on luotu! Myös tänne saa ilmoittautua talkoilemaan paikalle!

 

Vietetään mukavat  paimennushenkiset viikonloput, toivottavasti tavataan runsain joukoin! Nähdään laitumen reunalla!

Terkuin, paimennusvastaava Jaana Rakkola

Paimennus on partacollien alkuperäinen käyttötarkoitus, se on syy rodun olemassaololle. Rekisteröimättömiä partacollieita työskentelee vieläkin jonkin verran Skotlannissa lammaspaimenina, mutta valitettavasti rekisteröityjen partisten työkäyttö ehti välillä lähes loppua.

 

Paimennuksen uusi tuleminen alkoi Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla, ja hiukan myöhemmin Ruotsissa. Ruotsissa on muutama SVak:in (Svenska Vallhundsklubben) kisoissa Godkänt Vallhund -tittelin saavuttanut partis, ja paimennusyhteisö on hyvin aktiivinen. Suomeen paimennus on rantautunut Ruotsista, mistä on myös käyty hakemassa oppia ja innoitusta.

 

Paimennus poikkeaa muista harrastelajeista siinä, että elottomien esteiden sijasta siinä ollaan tekemisissä elävien olentojen kanssa. Koska lampaat tai muut paimennettavat eläimet eivät ole

pyytäneet päästä mukaan, pitää harjoitusten aina tapahtua niiden ehdoilla.

 

Eläinten stressaaminen saati niiden vahingoittaminen on ehdottoman tuomittavaa. Paimennusharjoittelu tulisikin aina aloittaa asiantuntevan kouluttajan opastuksella ja rauhallisten, koiriin tottuneiden lampaiden kanssa. Omaehtoinen kokeilu innokkaan koiran ja naapurin koiriin tottumattomien lampaiden kanssa ei todennäköisesti tuota missään suhteessa hyvää tulosta.

Nykyään löytyykin useita paikkoja, joissa saa hyvää opetusta ja harjoitusta paimennukseen. Ilahduttavan suuri joukko partiksia käy harjoituksissa, tai ainakin pääsee kokeilemaan taipumuksiaan osaavassa opastuksessa.

 

Paimentaminen on hyvin haastava harrastus, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Mutta parhaimmillaan ihmisen ja koiran yhteistyö voi olla lähes taianomaista.

Paimennuksessa on voinut kisata Suomessa vuodesta 2012 alkaen, kun FCI:n Perinteinen paimennuskoe sai hyväksynnän Suomen Kennelliitolta.

 

Teksti: Eija Kansanaho

PAIMENNUS

Esikokeen / testin suorittaneet

Partacollieiden paimennustaipumustestin suorittaneet

bozita-robur-logo 2021.jpg
bottom of page