top of page

Yhdistys järjestää vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Jaana Rakkola

Oravakuja 1 C 13

04130 Sipoo

jaana.rakkola@gmail.com

TULEVIA TAPAHTUMIA

PAIMENNUSTAIPUMUSTESTI 10.8.2024

 

Suomen Partacollie Ry järjestää viralliset FCI:n paimennustaipumustestin la 10.8.2024 Tuulentuvan tilalla (Niinimäentie 322, Läyliäinen). Tuomarina toimii Eija Kansanaho.

Ilmoittautuminen osoitteeseen partispaimennus (at) gmail.com jäsenille 22.7.2024 klo 9 alkaen ja muille 29.7.2024 klo 9 alkaen 10.8.2024 asti.

Hinnat 50 e jäsen / 60 e ei-jäsen. Kokeessa koiramäärää koskeva rajoitus tilan lammasmäärän mukaan. Etusija Suomen Partacolliet Ryn jäsenillä.

 

PAIMENNUSVIIKONLOPPU 5- 6.10.2024

 

Paimennusharjoitukset la 5.10.2024 ja su 6.10.2024 klo 9 alkaen Woollandiassa (Metsänojantie 52,  Somero). Opettajana toimii Tuija Vahlroos. 

Hinnat 39 e (koirakko lampailla 2 X päivän aikana) tai 58 e (koirakko lampailla 3 X päivän aikana) sekä kuunteluoppilaat 5 e. Ilmoita kumman määrän otat ja kumpana päivänä. Tarvittaessa ryhmät jaetaan kahtia. Paikalle voi tulla aivan aloittelijoita tai edistyneempiä koirakoita. Jokainen harjoittelee oman tasonsa mukaan. Aloittelijat aloittelevat pyöröstä ja edistyneemmät voivat osaamistasonsa myötä paimentaa avoimella pellolla.  Etusijalla jäsenet.

Ilmoittautuminen osoitteeseen partispaimennus (at) gmail.com alkaen 1. – 4.8.2024 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Maksutiedot saat ilmoittauduttuasi.

 

PAIMENNUSKISAVIIKONLOPPU 19.-20.10.2024

 

Suomen Partacollie Ry:n paimennusmestaruuskilpailut la 19.10. 2024 klo 9 alkaen pidetään Woollandiassa (Metsänojantie 52, Somero). Tuomarina toimii Tuija Vahlroos. 

Luokat alokasluokka, avoluokka (FCI:n esikokeen suorittaneille sekä 1. luokassa kilpailleille) ja mestaruusluokka (FCI:n 2. – 3.luokassa kilpailleille). 

Hinta 40 e / koirakko / jäsen .

Ilmoittautuminen koiran sen hetkisen kilpailuluokan perusteella osoitteeseen partispaimennus (at) gmail.com alkaen 5.9. – 10.9.2024 mennessä. Mahdolliset koiran luokkanousut ylempään kisaluokkaan tarkistetaan 14.10. Maksutiedot saat ilmoittauduttuasi.

Tervetuloa sekä vanhat että aivan uudet koirakot kilpailemaan! Mestikset ovat oiva tapa harjoitella paimennuskilpailemista!

Sponsorina kisoissa toimii Robur. Perinteiseen tapaan kilpailijat toimivat talkoohengessä kisaradan rakentaen, mutta talkoilemaan saa ilmoittautua myös vaikkei kilpailekaan,

 

Suomen Partacollie Ry järjestää viralliset FCI:n paimennuskilpailut (esikoe sekä luokat 1.-3.) su 20.10.2024  Woollandiassa (Metsänojantie 52, Somero). Tuomarina toimii Riika Kivirinta.

Ilmoittautuminen jäsenille ajalla 30.9.24 klo 9 alkaen sekä ei-jäsenille 7.10.2024 klo 9 alkaen osoitteeseen partispaimennus (at) gmail.com. 

Hinnat 70 e jäsen / 80 e ei-jäsen. Kokeessa koiramäärää koskeva rajoitus tilan lammasmäärän mukaan. Etusija Suomen Partacolliet Ryn jäsenillä.

Sponsorina kisoissa toimii Robur.

Tervetuloa näyttämään muiden rotujen paimentajille, mihin partikset on luotu! Myös tänne saa ilmoittautua talkoilemaan paikalle!

 

Vietetään mukavat  paimennushenkiset viikonloput, toivottavasti tavataan runsain joukoin! Nähdään laitumen reunalla!

Terkuin,

paimennusvastaava Jaana Rakkola 

Paimennus on partacollien alkuperäinen käyttötarkoitus, se on syy rodun olemassaololle. Rekisteröimättömiä partacollieita työskentelee vieläkin jonkin verran Skotlannissa lammaspaimenina, mutta valitettavasti rekisteröityjen partisten työkäyttö ehti välillä lähes loppua.

 

Paimennuksen uusi tuleminen alkoi Yhdysvalloissa 1980-luvun lopulla, ja hiukan myöhemmin Ruotsissa. Ruotsissa on muutama SVak:in (Svenska Vallhundsklubben) kisoissa Godkänt Vallhund -tittelin saavuttanut partis, ja paimennusyhteisö on hyvin aktiivinen. Suomeen paimennus on rantautunut Ruotsista, mistä on myös käyty hakemassa oppia ja innoitusta.

 

Paimennus poikkeaa muista harrastelajeista siinä, että elottomien esteiden sijasta siinä ollaan tekemisissä elävien olentojen kanssa. Koska lampaat tai muut paimennettavat eläimet eivät ole

pyytäneet päästä mukaan, pitää harjoitusten aina tapahtua niiden ehdoilla.

 

Eläinten stressaaminen saati niiden vahingoittaminen on ehdottoman tuomittavaa. Paimennusharjoittelu tulisikin aina aloittaa asiantuntevan kouluttajan opastuksella ja rauhallisten, koiriin tottuneiden lampaiden kanssa. Omaehtoinen kokeilu innokkaan koiran ja naapurin koiriin tottumattomien lampaiden kanssa ei todennäköisesti tuota missään suhteessa hyvää tulosta.

Nykyään löytyykin useita paikkoja, joissa saa hyvää opetusta ja harjoitusta paimennukseen. Ilahduttavan suuri joukko partiksia käy harjoituksissa, tai ainakin pääsee kokeilemaan taipumuksiaan osaavassa opastuksessa.

 

Paimentaminen on hyvin haastava harrastus, joka vaatii pitkäjänteistä työtä. Mutta parhaimmillaan ihmisen ja koiran yhteistyö voi olla lähes taianomaista.

Paimennuksessa on voinut kisata Suomessa vuodesta 2012 alkaen, kun FCI:n Perinteinen paimennuskoe sai hyväksynnän Suomen Kennelliitolta.

 

Teksti: Eija Kansanaho

PAIMENNUS

Esikokeen / testin suorittaneet

Partacollieiden paimennustaipumustestin suorittaneet

bozita-robur-logo 2021.jpg
bottom of page