top of page

PELASTUSKOIRATOIMINTA

 

Koulutettu pelastuskoira voi pelastaa ihmishenkiä. Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään kadonneita henkilöitä viranomaisten apuna, erilaisissa vaativissa olosuhteissa.

Pelastuskoirayhdistykset kouluttavat koiria ja niiden ohjaajia työskentelemään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmissä. Hälytysryhmien jäsenet auttavat poliisia ja muita viranomaisia kadonneiden henkilöiden etsinnöissä. Hyvä pelastuskoira pystyy tarkastamaan ohjaajansa kanssa laajojakin alueita nopeasti ja luotettavasti.

 

Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Sosiaalisena rotuna partacollie sopii erinomaisesti pelastuskoiraksi ja sitä onkin helppo kouluttaa. Etsintätehtävässä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa sekä henkistä kestävyyttä. Pelastuskoiran tulee olla myös yhteistyöhaluinen. Koiran pitää pystyä liikkumaan vaivatta erilaisissa olosuhteissa ja partacollie onkin sopivan kokoinen.

Vuosina 2008-2013 hälytysryhmissä on toiminut aktiivisesti yksi partacollie. Useampi on suorittanut ensimmäisiä tasokokeita kuitenkaan pääsemättä ryhmään.

Koiran koulutus vie aikaa useamman vuoden - kahdesta neljään vuotta. Jotta koira pääsisi alueensa hälytysryhmään, tulee sen suorittaa 3 tasokoetta, sekä viranomaistesti. Lisäksi koirakon taidot tarkistetaan vuosittain, jolloin joka toinen vuosi on taidontarkistus-koe, ja välivuotena on usein jokin oman seuran "lisäkoe", vaikkapa jäljennostokoe. Joissain yhdistyksissä vaaditaan kahden eri lajin pätevyys, jotta koirakko voisi liittyä hälyryhmään.

 

Pelastuskoiratoimintaa voi harrastaa kahden eri liiton alaisena; Suomen Pelastuskoiraliitto ry (SpeKL) sekä Suomen Palveluskoiraliitto ry (SPKL)

 

 

Teksti: Anu Puska

bottom of page