Lajivastaava

Päivi Nummi

paivi @ koiranpaivia.fi

p. 044 595 1599

20.5.2018 Partisten rally-tokomestaruuskisa Valkeakoskella. Katso lisää.

2017 rally-tokokisan tulokset löydät tästä.

Kuvia löytyy Suomen Partacolliet ry:n facebook-sivulta.

Kilpailua sponsoroi:

Rally-toko on 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tottelevaisuuskokeesta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokossa suoritetaan erilaisia liikkeitä kuten istumista, seisomista, maahan menoa, seuraamista eri tempoilla, erilaisia käännösiä sekä ylemmiss luokisa puolen vaihtoja. Liikkeet tehdään tehtäväkylttien määräämässä järjestyksessä tuomarin suunnittelemalla radalla. Suomessa laji virallistui 1.5.2014.

 

Rally-tokossa on neljä eri tasoluokkaa: ALO (alokas), AVO (avoin), VOI (voittaja) ja MES (mestari). ALO-luokassa koira on koko ajan kytkettynä ja ohjaajan käsimerkit ja vartalon avut saavat olla selkeämpiä. AVO-luokasta eteen päin koira suorittaa radan vapaana. VOI-luokassa tulee ohjaajan oikealla puolella seuraaminen mukaan ja MES-luokassa lähes kaikki tehtäväkyltit voidaan suorittaa koira vasemmalla tai oikealla puolella. VOI- ja MES-luokissa suoritus on kaksiosainen, ensin suoritetaan rata ja heti perään käytösruutu missä koira odottaa asentoaan vaihtamatta (istu, maahan, seiso) tuomarin määräämässä paikassa (vasemmalla, edessä, oikealla) 2 minuutin (VOI) tai 3 minuutin (MES) ajan kytkettynä. Luokka vaihtuu aina kun koiralla on kolme hyväksyttyä tulosta (väh. 70/100p) luokastaan, saaden samalla koulutustunnuksen. MES-luokasta voi koulutustunnuksen lisäksi saavuttaan rally-tokovalion arvon. Tällä hetkellä Suomessa kilpailee partacollieita jokaisessa luokassa ja ensimmäisiä valiohaaveita on olemasa.

 

Partacollie on aktiivinen ja toiminnasta pitävä koira, joka kaipaa tekemistä ja virikkeitä. Innokkaana oppijana partacollie on mitä ihanteellisin harrastuskoira. Yhdessä tekeminen parantaa koiran ja ohjaajan suhdetta, minkä lisäksi koira usein oppii arjessakin hyödyllisiä taitoja. Rally-toko kehittää koiran hallittavuutta, yhteistyökykyä ja ketteryyttäkin. Toiminnasta pitävä partacollie soveltuu lajiin hyvin, sillä rally-tokossa tapahtuu koko ajan. Laji soveltuu kaiken ikäisille ohjaajille ja koirille, sillä se ei vaadi suuria fyysisiä ponnisteluja kuten esimerkiksi agility.

 

Rally-tokon motto kuuluu "Hymyssä suin ja hännät heiluen!". Se kertoo olennaisen lajin luonteesta. Rally-toko on hauska, rentoa ja piristävää - niin koiralle kuin ohjaajallekin.

 

Teksti: Anna Särkelä

RALLY-TOKO

RALLY-TOKO -kisoissa koulutustunnuksen savuttaneet partikset

© 2015 Suomen Partacolliet ry

  • Facebook App Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now