top of page

Yhdistys pyrkii järjestäämään vuosittain rodun mestaruuskilpailut sekä mahdollisuuksien mukaan yhteisiä treenipäiviä kaiken tasoisille koirakoille.

 

Lajivastaava

Pirkko Bellaoui

pbellaoui (at) gmail.com

p. 050 521 6116

 

TULEVIA TAPAHTUMIA

 

TOKO –

KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOULUTUS

Jokainen koira tarvitsee peruskoulutuksen, ja usein vilkkaan partacollien kanssa elämä on huomattavasti mukavampaa, kun arjen käytöstavat ovat hallinnassa ja koira tietää, mitä siltä eri tilanteissa odotetaan. Tokon eli tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja hyviä tapoja, ja myös opastaa koiran ohjaajaa käsittelemään ja kouluttamaan koiraansa oikein. Toko vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä ja luo hyvän pohjan myös muille yhteisille harrastuksille.

 

Toko sopii hyvin partacollieille, toiminnanhaluisina koirina ne nauttivat aivojumppaa ja haasteita tarjoavasta työskentelystä yhdessä ohjaajan kanssa. Koulutuksessa on muistettava olla alusta asti johdonmukainen ja pidettävä harjoitukset mielenkiintoisina ja vaihtelevina. Sen lisäksi, että johdonmukaisuus ja kriteereistä kiinni pitäminen auttaa etenemään koulutuksessa, on se myös reilua koiraa kohtaan. Tärkeää on myös etsiä omalle koiralle sopivin palkkaustapa eri tehtäviin, jotta koiran motivaatio ja asenne harjoitteluun säilyy iloisena ja aktiivisena.  

 

Kokeisiin ja tavoitteelliseen harrastamiseen tähtäävän kannattaa jaotella harjoiteltavat liikkeet pienempiin osiin ja hioa niitä erikseen, ja vasta lopuksi ketjuttaa osat kokonaisiksi koeliikkeiksi. Treeniohjelmaan on hyvä ottaa alusta asti mukaan myös ylempienkin luokkien liikkeitä ja harjoitella erilaisia häiriöitä jo pennusta lähtien. Edistyminen vaatii ohjaajalta mielikuvitusta harjoituksien suunnittelussa, liikkeiden kaavamainen toistaminen saa innokkaankin koiran kyllästymään jossain vaiheessa. Tärkeää on miettiä myös treenien jaksottamista, joskus on paikallaan pitää taukoa harjoittelusta ja keskittyä tokon vastapainoksi johonkin muuhun tekemiseen.      

 

Tokoharrastuksessa alkuun pääsee hakeutumalla mukaan esimerkiksi paikallisen koiraseuran toimintaan. Pennun kanssa perustaitoja voi harjoitella leikin varjolla, eikä vanhemmankaan koiran kanssa ole koskaan liian myöhäistä aloittaa tokoilua.

 

Teksti: Liisa Viitanen

TOKO kokeissa valionarvon tai koulutustunnuksen saavuttaneet partikset

bottom of page